17 Mart 2007 Cumartesi

Amerika Irak'ta Battı (mı acaba?)

Efendim, malumunuz, her yerde aynı şey konuşuluyor: ABD, İran'a saldıracak mı? Bu konuda tarih verenler bile olmasına karşın, bir kesim de "Aman ha, orası Irak gibi değil, diyor.
Hepimiz şunda hemfikiriz sanırım: ABD, Irak'ta batağa saplandı, aciz duruma düştü. Bence bu yazıdan sonra bir kere daha düşünün.
Günümüzde fetih teknikleri ve metodları değişti. Eski bir IMF yöneticisinin "gelişmekte olan ülkeler ekonomik taktiklerle nasıl ele geçirilir" itiraflarını okuyanınız vardır elbet. Yada ABD'nin Balkanlar'ı nasıl 1000 parçaya böldüğünü bilenleriniz de vardır. Kısacası: artık ordular bir ovada çarpışıp illeri fethetmiyorlar. Ne mi yapıyorlar? Her şeyi para üzerine kurup, oturdukları yerden ele geçiriyorlar. Modern fetihler, diyoruz biz bunlara.
Şimdi yeniden Irak'a dönelim; ama konuyu ekonomik açıdan değerlendirelim.
Irak Savaşı'ndan önce petrolün varil fiyatı neydi, şimdi ne? Kaba bir hesapla %100 zamlandı. Bu olayı 2 açıdan incelersek, bu durum kime yaradı?
Paralarının büyük çoğunluğunu ABD bankalarına yatıran ve bütün ABD ileri gelenleriyle adeta can dostu olan Arap petrol ülkelerinin (ki 11 Eylül komploları göz ardı edilmemeli) ve uluslar arası petrol şirketlerinin (ki bu şirketlerin bölgesel teröre ve silah ticaretine desteği malum) işine yaradı.
Peki kimin işini bozdu?
Başta Çin ve Hindistan olmak üzere gelişen, büyüyen ve bunu da ucuz sanayi ile yapan majör ham madde alıcılarının. Yani kısaca: en büyük petrol alıcısı Çin, ABD meşeili şirketlerden daha önce petrolü 1 liraya alırken, şimdi 2 liraya alıyor.
Bu durumda ABD, şimdiden 2 kuş vurdu. Bunları cebimize koyalım. Ve devam edelim.
Bilhassa 1980'lerden başlayarak yürütülen "böl-parçala-yönet" stratejisinin kaç örneğini gördük? En basitinden burnumuzun dibine, Balkanlara bakalım. Koskoca devletler, şu an bölük pörçük hâlde. Bunu da ırk, etnik köken gibi objektif ulus değerlerini kullanarak ve ortak yaşama arzusu gibi subjektif ulus değerlerini aşındırarak yaptılar. Büyük Ortadoğu Projesi'nin provası değil miydi bu? Ne alaka, demeyin. Büyük Ortadoğu = Küçük Devletler = Büyük Amerika.
Kısacası ABD, bugün Şii, Sunni, Kürt..... derken yine aynı oyunu sergiliyor. Kürtlerle işbirliği yapıldı, pazarlıklar 2001 yılına kadar dayanıyor. Kuzey Irak'ta, ABD himayesinde bir Kürt devleti! Emperyalizmin uşağı, ABD'nin petrol bekçisi bir Kürt devleti. Güçlenmesine izin verilmeyecek 3'e bölünmüş bir Irak ve böylece hem ekonomik, hem siyasi anlamda tam hakimiyet.
ABD, Irak'taki durumu "iç savaş" olarak niteleyince herkes "itiraf" dedi buna. Ne itirafı yahu? Kim kimi kandırıyor? Bu düpedüz ateşe körükle gitmek, bu düpedüz zafer ilanı!
Biri ekonomik, biri siyasi iki kuş da burdan vurdu mu size ABD. Hadi bunları da cebinize koyun.
Ve son olarak: toplama bir ulus olan ABD'yi terör korkusuyla milliyetçilikle tanıştırıp, millet oluşturmanın temelinde yatan birinci ihtiyaç olan can güvenliğini de kullanarak emellerinize alet ettiniz mi? Bu savaşla tam anlamıyla bir ülke ve devlet olabildiniz mi?
Bir kuş daha gitti, yazık oldu.
Irak'ta her gün ABD askerleri ölüyormuş. Irak'ta her gün 2 ABD askeri ölüyorsa, 30 sivil Iraklı ölüyor ey millet! Bu saatten sonra da işgalci Bush veya herhangi bir Amerikalı yetkili ne o 2 askere, ne de 30 sivile yanar. İşin ucunda petrol var, işin ucunda para var. Kim takar ölen insanı? Bana ne yahu?
Evet, artık ordular bir ovada çarpışıp iller kuşatmıyorlar.
ABD yarın öbür gün Irak'tan çekilir, çıkar. Sizler de basından "Amerika bozguna uğradı" diye izler, okursunuz; keyiflenirsiniz. Oysa ganimet paylaşılmaktadır siz evinizde haberleri izlerken.
Bu arada, ben kaçırdım: Kaç kuş vurdu bu ABD yahu?

8 yorum:

Emir Bey dedi ki...

sinirleniyorum deli gibi, bir işe de yaramıyor ne yazık! sinirlendiğimle kalıyorum, insanlar da aptal, azıcık akıllı olmak lazım aynı hikayenin parçası olmamak için.

Yeditepe İstanbul dedi ki...

Yani yazdıklarımda haklı mıyım Emir Bey? :)

---OPTiO--- dedi ki...

katiliyorum...ve bende cok sinirleniyorum..ama emir bey inde dedigi gibi...sinirlendigimle kaliyorum...
bütün projelerini sirasiyla gerceklestiriyolar..cok kus vurdular cok..ama dilerim kafese kendileri girerler....

Tugc dedi ki...

ABD de belli kisiler kazanirken, aslinda savas iyi gelmedi onlara. ama insanlari oyle garip ki, reklamlarda askere cagiriyorlar, 11 eylulde duygu somurusu yapiyorlar, ben de dalga geciyorum onlarla..beni bir gun okuldan aticaklar ya bu yuzden, bakalim ne zaman.

Yeditepe İstanbul dedi ki...

Opito,
Hepimiz sinirleniyoruz. Ordumuza güveniyoruz sadece.

Tuğçe,
Aman dikkat et kendine. Madem ki öyle bir savaşın var, olduğun yeri kaybetme ;)

Adsız dedi ki...

ABD ladin bahanesi ile afganistana girdi. o zaman lar biz isaf adında bir birlik gönderdik ve benim askerlik yaptığım afganistana gitmeme 1 hafta kala ankarada kalmam la beraber devrelerimin gidişi ve dönüşlerinde anlattıkları olaylar. ABD ye bizimkiler eskortluk yapıyorlar niye cünkü ABD uranyumları kargo ucaklarına teker teker yüklüyorda ondan. afganistanda ladini arayacağına madenlere salca olan bir ülke ne ilginçtirki uranyum gibi tehlikeli bir maden. ırak a girdi amac zaten belli petrolü tamamen kendilerine alabilmek. gözleri hiç görmeyecek iranada dalacak sırf işlerine engel olabilir duygusu ile havadan saldırı nelere atar damarlara karadan girmek o kadar kolay değil olsa gerek. eskiden ingilterenin yaptığı sömürgeyi su an ABD devam ettiriyor üstelik yanına ingilizleri de alarak. biz mi ne yapıyoruz ne yapabiliriz ki izliyoruz...

oky dedi ki...

eskiden bir türk dünyaya bedeldi, şimdi bir abd askeri. (bkz: bugün bir abd askeri daha öldü)

Adsız dedi ki...

Doğru yazmışsın ama.Bazı yerlerde eksiğin var.Irak!'ta abd askerleri psikolojik bunalımda.Abd ölen askerlerinin çoğunu nehire atıyormuş.Yani bu bir skandal.Afganistana gelince ise Afganistanda Taliban abd ordusuna nefes aldırmıyor nerdeyse.Yani olayın sadece maddi değil manevi boyutunada değinmeliydin dostum...