4 Nisan 2007 Çarşamba

Şirazeye Giren ve Çıkanlar

Başbakanımız ne dedi: Bu iş şirazesinden çıkmıştır.
Neden söyledi bunu? Cumhurbaşkanlığı adaylığına dair polemiklerden, yapılan protestolardan, konuşulanlardan. Peki bu durumun sorumlusu kim? Adaylığını hâlâ muamma olarak götürmeyi taktik belirleyen Başbakan. Kısacası: hem ev sahibi hem hırsız durumları.
YÖK'ün cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili toplanacak ve görüş bildirecek olmasına da kızdı sayın başbakan ve dedi ki "Üniversiteler ilim üretir".
O kadar basit değil sayın başcumhur! Demokrasi, sizin zamanınızın, 6. yüzyılın İslam Devleti demokrasisi değil artık.
Bütün toplumu ilgilendiren ve uzlaşı temeline dayanan bu konuda, başta sivil toplum örgütleri olmak üzere herkes fikrini ortaya koymak zorundadır. Bu, bir görevdir. Hele ki üniversiteler gibi aydın yetiştirmekle görevli ve siyaseti doğru yönlendirecek vatandaşların yuvası olan kurumlar için bu, kaçınılmazdır. Bugünün dünyasında üniversiteler, ülke geleceğinden soyutlanamaz, soyutlanmamalıdır.
1930 sonrası devrimlerin hangisinde üniversite desteği yoktur? O kadar geriye gitmeye de gerek yok, 1965-68 Avrupasını, 68 ve sonrasındaki milli bağımsızlık savaşçısı üniversitelileri unutmaya kimin hakkı var? Hatta ve hatta daha geçen sene Fransa'daki öğrenci eylemlerini ve bu öğrenci eylemlernin devlet yönetimine olan etkisini kim görmezden gelebilir?
Demokrasi kavramı değişiyor sayın Başbakan.
Demokrasi çoğunluğun diktatörlüğü değil, azınlığın iktidarıdır. Artık demokrasinin, halkın seçimden seçime sandığa giderek temsilcilerini seçmekten ibaret olduğunu savunan görüş erimiş, bitmiş, açık dünya görüşü ve medeni gelişim dişlilerinin arasında ezilmiştir.
"Her okulu bir İmam Hatip yapacağız" diyen de siz değil miydiniz zaten? Anlatın bakalım bu üniversiteler siyaset yapmak yerine ne ilmi yapacaklar?
Şirazesinden çıkan cumhurbaşkanlığı seçimi değil; demokrasiyi işletenlerin demokrasi tanımıdır...

4 yorum:

Emir Bey dedi ki...

üniversiteler kaliteli muhalefetin yuvasıdır ki kaliteli muhalefet ancak düzensizliği düzene çevirir.

. dedi ki...

hım.

Adsız dedi ki...

Yökteki adamlara gıcık oluyorum. sanki sezar sanıyorlar kendilerini :)cumhurbaskanlığı secimi sanki galatasaray-fenerbahce macına döndü. sezeri ben gazetelerden duymustum. bu seferki secimi pembe diziye ceviriyorlar. Buda piyasalara yansıyor her ne kadar haberler yok borsa iyi falan desede millet oturuyor bu olaylar da bizlere oluyor. zerre kadar umrumda değil kim secileceği sonucta bir cumhurbaskanı ne yapar sorusu geliyor aklıma ? ama vıcığını cıkardılar artık bu işin diye düşünüyorum.

GunO dedi ki...

YÖK'ü savunan bir üniversite öğrencisi:=) çok ilginç. Haluk Ulusoy da kendi Cumhuriyetini kurdu. YÖK te Cumhuriyet zaten. Gazi mahallesi Cumhuriyeti de war MÜSİAD Cumhuriyeti war, TÜSİAD senatosu war. Sevgili Fenerbahçem de Cumhuriyet. BOUN, Bilgi, Yeditepe vb. Federe devletleri war. Cem Uzan Krallığı war.Bide Atatürkçü Düşünce Derneği Cumhuriyeti kurulsun, tam olsun. Olsunda, bu kadar Cumhuriyete bi CumhurBaşkanı yetmez.

Bu arada Özgür, senin kişiliğini seviyorum ve duyarlılığına çok saygı duyuyorum ancak bu konularda ki fikirlerine bazen karşıyım... Çünkü bu 'bazen'ler kendi fikrin gibi diil. ADD fikirleri-söylevleri gibi. Ben, sağlam bir Atatürkçüyüm ancak bu derneğe(Atatürkçü Düşünce Derneği) tüm kalbimle karşıyım.